• Проф. Марко Даскалов за действието на Коксамин при фрактури

  Професор Марко Даскалов е лекар с дългогодишна практика в областта на пълнопрофилната, коремната и стомашната хирургия, както и в ортопедията. Автор е на десетки научни статии публикувани в специализирани медицински издания. Ето какво споделя професора:

  „При фрактурите, дългогодишната ми практика потвърждава, че оздравителният процес зависи освен от вида на счупването и от общото състояние на пациента, но също така и от обмяната и усвояването на калций и наличието на стимулиращия го витамин D.

  Най-достъпен начин за добавянето им е храната, от която приема е най-естествен. Добро се счита въздействието на калцийи и витамин D съдържащи препарати, които обаче не всеки път се понасят благоприятно и водят до запек, дразнене на стомаха и повишена киселинност, а и усвояването им не е съвсем сигурно. Измъчените пациенти се снабдяваха на висока цена със закупувания от чужбина натурален (растителен) калций и намираха удовлетворение. Приятно изненадан останах от новината, че вече и в България се предлага натурален калций от световния лидер в бранша “Маригот Ирландия” LTD. Препарата се казва Коксамин.

  Коксамин е създаден от стандартизиран продукт „Lithothamnion calcareum”, притежаващ сертификати за качество от международно признати институции като сертификат на USA FDA “GRAS”, Kosher, Halal, EU Health, Органичен сертификат, ISO, HACCP за производствените инсталации, негенномодифицирани (Non-GMO).

  Той е горещо препоръчван, защото е единственият с клинично доказана най-добра усвояемост от организма (над 40 % спрямо трикалциевия фосфат). Това се обяснява с порестата му структура нямаща аналог в познатите досега калциеви форми. Високата усвояемост скъсява процеса на възтановяване след счупвания с 20%, което означава по-кратък период на нетрудоспособност и дискомфорт.

  При използването му странични ефекти като запек, стомашни дразнения и киселини не се наблюдавати и затова не е нужно при приемането му допълнително да се взимат препарати, туширащи тези проблеми.

  Коксамин се предлага в две форми: Коксамин и Коксамин D с добавен витамин D3 – 5 μg на таблета. Това дава възможност продукта да бъде предписван според хранителния режим и предписаното лечение.

  При счупвания препоръчвам по 2 таб. дневно Коксамин D. При профилактика, за да имате здрави кости дозировката е 1 таб. дневно, като една опаковка е достатъчна за двумесечен прием.”

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply