• Д-р Р. Тошков: Ацидозата е основна причина за остаряването на тъканите

  Д-р Р. Тошков: Ацидозата е основна причина за остаряването на тъканите

  Хронична умора, преждевременно остаряване на кожата, болки в мускулите и ставите и остеопороза са само част от изявените сиптоми свързани с основния бич на токсичността – ацидозата (повишена киселинност).

  Един от главните фактори, допринасящи за хроничната ацидоза (повишена киселинност) днес, е силният недостиг на незаменими алкални минерали и микроелементи, особено калций и магнезий. При бозайници нормалното pH на артериалната кръв се движи в границите 7.35 -7.50 в зависимост от конкретния биологичен вид. При здрав човек тези стойности са 7.35 – 7.45. pH-вариациите при човек, съвместими с живота, са между 6.8 и 7.8. Промените в pH на артериалната кръв (и в последствие на извънклетъчната течност) извън тези граници води до необратими клетъчни увреждания. Организмът ни се нуждае от пълната гама минерали, за да регулира баланса на рН в кръвта и тъканите. Ако кръвта ни е наситена с киселини поради постоянно пиене на подсладени и газирани безалкохолни напитки, кафе, никотин  или прекаляване със захарни изделия и други неподходящи храни, а приемът на калций е недостатъчен, тялото започва да дърпа калций от костите и зъбите, и да го влива в кръвта, за да неутрализира киселините. Това може да доведе до остеопороза, кариеси или на пръв поглед до безобидните чупливи нокти .

  Следователно приемът на достатъчно минерали е ключова стратегия за поддържане на рН баланса в кръвта и тъканите.

  Един от най-добрите хранителни източници на естествено балансирани минерали са калцифицираните червени водорасли – Litothamnion calcareum. Червените водорасли не са просто източник на калций, те са източник на общо 74 микроелемента и минерала сред които магнезий, мед, бор, селен, цинк и т.н. Уникалната пореста структура на водораслите е тайната, на която се дължи високата му усвояемост.  Любопитен факт е, че количественото отношение между микроелементите и минералите в Червените водорасли е такова каквото в човешката кръвна плазма.  Изследванията в 14 университета по целия свят доказват, че Litothamnion calcareum е с най-добри резултати при профилактика и лечение на остеопения, остеопороза, артроза, както и при всички състояния, изискващи повишен прием на микроелементи и минерали.

  Външен признак за ниски нива на тези минерали и микроелементи може да са чупливите и цепещи се нокти, както и лошото състояние на косата и кожата.

  На българския пазар продукт, произведен от Litothamnion calcareum е COXAMIN. Предлага се в четири варианта, в т.ч. и в разтворима форма за деца. Най-новото попълнение е COXAMIN MAGNE, където към естествения мултиминерален комплекс е добавен  Магнезиев лактат и Вит.  Д3.  Продуктите от серията COXAMIN са особено подходящи при ацидоза, тъй като освен, че набавят нужните на организма минерали и микроелементи, самите те са с ниско Ph, което помага за постигане на баланса в алкално-киселинното равновесие в организма.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply