БРЕМЕННОСТ И ПРИЕМ НА КАЛЦИЙ

Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка!

Млякото е основен източник на калций, минерал който познаваме като крайно необходим за костите и зъбите. Ако бременната жена не приема достатъчно калций, бебето “изсмуква” необходимото количество от костите на майка си.

Може би загрижеността за калориите е една от причините да изключим от менюто си млечните продукти. Каквато и да е причината мнозинството от жените не приемат достатъчно калций за своите кости, да не говорим за развиващите се кости на бебето. Така повечето жени имат недостиг на калций, когато зачеват. Дневното пренатално (предшестващо раждането) количество от витамини/минерали може би не Ви дава достатъчно калций. Повечето от пренатаналните препарати съдържат от 200 до 300 mg калций – около 1000 mg. по-малко от ежедневното количество необходимо за Вас и Вашето бебе. Така че проверете етикета на Вашия препарат и говорете с Вашия лекар. Трябва да сте сигурна, че поемате достатъчно калций всеки ден чрез естествени храни и източници.

Анализ на 14 научни студии, публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация показва, че при жени, които приемат 1500–2000 мг калций всеки ден по време на бременността, е понижен рискът от preeclampsia – основната причина за преждевременно раждане. Калцият спомага за поддържане на нормално кръвно налягане по време на бременността. Не бива да се забрави и друго – че една чаена лъжичка сол на ден може да доведе до намаляване на костната маса с 1,5% годишно, а чаша 150 мл кафе (112 мг кофеин) увеличава калциевите загуби с 10 мг.

Повече от 99% от калция участва в изграждането на минералните структури на скелета и определя тяхната здравина. В случай на нисък прием на калций с храната от костите се освобождава калций, и така се гарантира неговото постоянно ниво в плазмата, което се свързва с регулиращите му функции. Усвояването на калция от храните се регулира от Витамин D и се влияе от калциевия прием с диетата и физиологичното състояние на организма. По-висока е усвояемостта в юношеската възраст и по време на бременност, а с увеличаване на възрастта над 50 години постепенно намалява.

БРЕМЕННОСТ И ПРИЕМ НА ВИТАМИН D

Основният източник на Витамин D за бебетата освен слънчевата светлина са запасите, натрупани преди раждането. Няколко проучвания “показват че децата, родени от майки с недостиг на Витамин D, са силно зависими от получаването на Витамин D от храната, добавки или ултравиолетова светлина”. Тъй като статуса на Витамин D в майката по време на бременността директно влияе на статуса на бебето при раждането и особено през първите два-три месеца, би било полезно бременните да се уверят, че получават достатъчно Витамин D. Лесно се определя дали майката има недостиг на Витамин D с прост кръвен тест който проверява нивото на паратироидните хормони. Ако те са завишени, това може да показва недостиг на Витамин D. Запасите на детето от преди раждането от Витамин D са достатъчни за два-три месеца ако детето получава много малко количество слънчева светлина, но ще бъдат достатъчни за много по-дълго бебето се излага на слънчева светлина редовно.

 • Артрит

  Артритът представлява болестно състояние, включващо възпалителни изменения в една или повече стави на човешкото тяло.

  Научете повече

 • Остеопороза

  Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си.

  Научете повече

 • Лактация

  Енергийната стойност на храната на майката, както и приемът или дефицитът на някои хранителни вещества като белтък, калций, желязо, цинк, мед, фолиева киселина и Витамин D, оказват малко влияние или нямат ефект върху концентрациите им в кърмата.

  Научете повече

 • Рахит при децата

  Профилактиката на рахита започва още преди раждането. Бременните трябва да приемат витамин Д през последните месеци на бременността, да включват в храната си пресни плодове и зеленчуци.

  Научете повечеПродукти

 • Coxamin

  COXAMIN e уникален продукт, съдържащ калций, изцяло на растителна основа. Произвежда се от калцифицирани Червени водорасли – Литотамнион калкареум.

 • Coxamin D

  COXAMIN D е разработен на базата на COXAMIN, обогатен с 5 μg Витамин D3/на 1 таблета.
  Този витамин е отговорен за доставянето на важните за костите – калций и фосфор.

 • Coxamin Kinder

  COXAMIN KINDER е уникален биоактивен мултиминерален комплекс, с формула свободна от лактоза и фосфати. Не съдържа пестициди, консерванти, оцветители, овкусители и аромати.

 • Coxamin Magne

  COXAMIN MAGNE e уникален продукт, съдържащ 74 микроелемента и минерала, изцяло на растителна основа. Произвежда се от калцифицирани Червени водорасли – Lithothamnion Calcareum.

 • Coxamin K

  COXAMIN К е хранителна добавка, съдържаща високо усвоим калций, получен от калцифицирани червени водорасли Lithothamnion Calcareum и максимални количества натурални витамин K2 и витамин D3. Две таблети COXAMIN K съдържат: Калций (Ca++) - 720 mg, Витамин D3 - 10 µg, Витамин К2 – 100 µg и други естествено налични общо 74 микроелемента и минерала. Други съставки: емулгатор - магнезиев стеарат,