ОСТЕОПОРОЗА

Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания-особено в областа на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

Поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. Бива първична – генерализирана (обхващаща целия скелет) и локална (при инфекции, продължително обездвижване на част от тялото и др.), и вторична – след продължително лечение с кортикостероиди, при болест на Кушинг. Вторичната се среща значително по-рядко, но при нея няма възрастови ограничения. Първичната остеопороза е масовата – засяга предимно жените в менопаузата, тъй като организмът им вече не произвежда поддържащите костната маса хормони-естрогени. Една трета от менопаузалните жени са т.нар. бързо губещи костна маса – с повече от 3% годишно и те са най-застрашени от болестта. Повечето от тях са слаби и с крехка скелетна структура. Пълните жени са по-малко застрашени. Болестта се среща и при мъжете, но много по-рядко и в късната им възраст поради липсата при тях на рязко спиране на производството на половия хормон тестостеон и по-плътен скелет.
Остеопорозата се нарича ‘тиха епидемия’, защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплесква и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Много са рисковите фактори за развитие на остеопорозата. Поради повишаване на броя на възрастното население (застаряване на населението), остеопорозата се превърна във важен проблем за здравния статус на обществото. Особено вредни за скелета са прилагането на диети за отслабване. Бедното на въглехидрати и богато на белтъци хранене води до увеличаване киселинността на кръвта, което подтиска клетките, изграждащи костите.

Фактори

Факторите, които могат да се контролират са повишена функция на щитовидната жлеза, неправилно хранене, особено в детската възраст, теглото и физическата активност. Развитие на остеопороза се наблюдава по-рядко и при жени, които имат физическа активност или упражнения през 5 от дните на седмицата. Особено полезни са леката атлетика, тенисът, футболът. За препоръчване са силовите упражнения, които стимулират по активно мускулите и действат срещу гравитацията. Факторите, които не могат да се контролират и избягнат са възрастта, расата и анамнезата на майката. Жените между 60 и 69 са с двукратно повишен риск, а тези над 70 с четирикратно. Жените от мексикански или азиатски произход са с най-висок риск, а с най-нисък са афро-американките. Рискът е с 60% намален, ако майката е нямала остеопороза.

Застрашени от развитие на остеопороза са хората със:

• Слабо и дребно тяло

• Други случаи на остеопороза в семейството (майка, леля, баба с остеопороза)

• Постменопаузален период

• Ранна менопауза

• Проблеми с менструацията

• Продължителна употреба на някои лекарства, например кортикостероиди, антиконвулсанти, цитостатици и др.

• Тютюнопушене

• Прекомерна употреба на алкохол

Профилактика

За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите. Достатъчен хранителен прием на калций и витамин Д са ключови фактори, в поддържането здравината на скелета.

Витамин Д е витаминът осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Други хранителни вещества необходими за костното здраве са магнезий, фосфор, калий, витамин C, цинк. Освен физически упражнения и адекватно хранене, при жени в менопауза се прилага хормоно-заместителна терапия. При всички случаи когато калциеви препарати се предписват на жени в менопауза, хормон-заместителна терапия е нужна за усвояването на калция от организма.

Мерки, намаляващи риска от остеопороза и частично възстановяващи костните загуби:

• приемайте адекватно количество калций и витамин Д – жените преди менопауза и тези в климакс, прилагащи хормонална заместителна терапия трябва да приемат поне 1200 мг калций дневно и 400 IU витамин Д. Жените в менопауза, неприемащи хормонална заместителна терапия, както и тези, получаващи кортикостероиди трябва да приемат 1500 мг калций и 800 IU витамин Д дневно. Мъжете под 65 години трябва да приемат 1000 мг калций всеки ден, а мъжете над 65- 1500 мг. Добър източник на калций са прясното и киселото мляко.

• физически упражнения – помагат в изграждането на здрави кости и забавят загубата на костна плътност. Комбинирайте упражнения за сила и такива за натоварване на цялото тяло.

• не пушете – тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата.

• помислете за хормонална заместителна терапия – тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол.

• избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций.

• ограничете кофеина – умерената употреба на кофеин – около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.

 • Артрит

  Артритът представлява болестно състояние, включващо възпалителни изменения в една или повече стави на човешкото тяло.

  Научете повече

 • Бременност

  Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка! Млякото е основен източник на калций, минерал който познаваме като крайно необходим за костите и зъбите.

  Научете повече

 • Лактация

  Енергийната стойност на храната на майката, както и приемът или дефицитът на някои хранителни вещества като белтък, калций, желязо, цинк, мед, фолиева киселина и Витамин D, оказват малко влияние или нямат ефект върху концентрациите им в кърмата.

  Научете повече

 • Рахит при децата

  Профилактиката на рахита започва още преди раждането. Бременните трябва да приемат витамин Д през последните месеци на бременността, да включват в храната си пресни плодове и зеленчуци.

  Научете повечеПродукти

 • Coxamin

  COXAMIN e уникален продукт, съдържащ калций, изцяло на растителна основа. Произвежда се от калцифицирани Червени водорасли – Литотамнион калкареум.

 • Coxamin D

  COXAMIN D е разработен на базата на COXAMIN, обогатен с 5 μg Витамин D3/на 1 таблета.
  Този витамин е отговорен за доставянето на важните за костите – калций и фосфор.

 • Coxamin Kinder

  COXAMIN KINDER е уникален биоактивен мултиминерален комплекс, с формула свободна от лактоза и фосфати. Не съдържа пестициди, консерванти, оцветители, овкусители и аромати.

 • Coxamin Magne

  COXAMIN MAGNE e уникален продукт, съдържащ 74 микроелемента и минерала, изцяло на растителна основа. Произвежда се от калцифицирани Червени водорасли – Lithothamnion Calcareum.

 • Coxamin K

  COXAMIN К е хранителна добавка, съдържаща високо усвоим калций, получен от калцифицирани червени водорасли Lithothamnion Calcareum и максимални количества натурални витамин K2 и витамин D3. Две таблети COXAMIN K съдържат: Калций (Ca++) - 720 mg, Витамин D3 - 10 µg, Витамин К2 – 100 µg и други естествено налични общо 74 микроелемента и минерала. Други съставки: емулгатор - магнезиев стеарат,